SIRAH: Prototips per a una fertirrigació eficient

El projecte d’innovació SIRAH finalitza amb la proposta de dos nous prototips per millorar l’eficiència en l’ús de l’aigua i els fertilitzants en l’agricultura urbana.

El passat 28 de maig vam realitzar la reunió final del projecte SIRAH en coordinació amb el grup de recerca GRIC de la Universitat Politècnica de Catalunya i el Departament d’Enginyeria del Disseny i Fabricació de la Universitat de Saragossa. Es van presentar els diferents models de fertirrigació adaptativa per millorar l’eficiència en l’ús de l’aigua i els fertilitzants, i facilitar la producció d’aliments en entorns urbans i periurbans. Seguint les lliçons apreses pel que fa a l’ús eficient de recursos en hivernacles en coberta als laboratoris de l’ICTA-UAB, SIRAH buscava replicar-ne els resultats en un format senzill i accessible per tot tipus d’usuaris de l’agricultura urbana. Per això, s’ha creat una estació integrada i intel·ligent per l’ús d’aigua i nutrients en agricultura urbana que facilita poder conrear aliments en les ciutats. Durant dos anys i mig s’ha treballat per desenvolupar-ne els primers prototips amb un equip interdisciplinari.

“Es volia construir un aparell senzill d’utilitzar, compacte i que només requereixi d’una connexió d’electricitat i una connexió d’aigua, i a partir d’aquí funcioni de manera autònoma per regar els conreus urbans; net, transportable i adaptable”, diu el Dr. Xavier Gabarrell, director de Sostenipra i investigador principal del projecte SIRAH.

Durant aquest dos anys, s’han desenvolupat tres models diferents del prototip, dos dels quals s’han pogut implementar i testejar en equipaments públics. Per una banda, el model metàl·lic del SIRAH per a espais exteriors s’ha instal·lat a l’hort experimental de l’Escola La Pau de Sant Sadurní d’Anoia, gràcies a l’Aliança Magnet amb l’ICTA-UAB. Els infants de l’escola han pogut experimentar amb l’ús de l’aigua per al reg de l’hort, mentre que l’equip investigador del SIRAH ha pogut avaluar les seves funcionalitats i millorar-les. Per altra banda, el model de fusta per aplicacions del SIRAH en espais interiors s’ha instal·lat a la Sala de Revistes de la Biblioteca d’Humanitats de la UAB. Amb aquest model hem pogut testar les funcionalitats necessàries per a espais interiors, com ara la reducció del soroll o la disponibilitat d’espai. 

A partir d’aquests prototips, el producte final del SIRAH podrà ser explotat per la nostra empresa spin off Tectum GardenSi t’interessen els models de reg que proposem, posa’t en contacte amb nosaltres i et farem arribar tota la informació!

+info: https://www.fertilecity.com/sirah-ca/